flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оприлюднено публічне звернення Вищої ради правосуддя

20 лютого 2018, 10:48

 

Публічне звернення Вищої ради правосуддя

 

Вища рада правосуддя вважає неприпустимим вирішення суспільних суперечок шляхом насильства в будь-якій формі та категорично засуджує факти нападу на працівників Національної поліції України та громадян, що мали місце  під час розгляду у Солом’янському районному суді міста Києва клопотання стосовно обрання запобіжного заходу 16 лютого цього року.

Поділяючи стурбованість Міністерства внутрішніх справ України,  Вища рада правосуддя категорично не сприймає публічні заяви про відмову від виконання державної функції забезпечення охорони судів, розміщені на офіційному сайті міністерства.

Підставою для таких заяв стало те, що Шевченківським районним судом міста Києва було обрано запобіжний захід стосовно учасника інциденту у Солом’янському районному суді міста Києва у вигляді особистої поруки, про що, зокрема, клопотали народні депутати України.

Вимоги у зв’язку з цим рішенням суду до Вищої ради правосуддя та апеляційного суду винести певне судове рішення є втручанням і тиском на судову владу.

Такі випадки втручання в роботу судів не є поодинокими, Вища рада правосуддя неодноразово у своїх рішеннях відзначала, що мають місце численні факти впливу та тиску на суддів і факти порушення правопорядку у суді.

На жаль, у переважній більшості випадків звернення Вищої ради правосуддя залишились без належного реагування. Зокрема, ніякої реакції на рішення Вищої ради правосуддя від 8 грудня 2017 року щодо звернення до Національної поліції України про недопущення блокування Будинку правосуддя у м. Черкасах досі не отримано.

Відповідно до статті 126 Конституції України незалежність і недоторканність судді гарантуються Конституцією і законами України, вплив на суддю у будь-який спосіб забороняється.

Звертаємо увагу на необхідність неухильного дотримання вимог статті 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до якої втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Водночас наполягаємо: незгода із судовим рішенням може бути розглянута у межах процесуального законодавства – через оскарження до суду вищої інстанції. А питання про неналежні дії судді вирішується через подання скарги до Вищої ради правосуддя і процедуру притягнення до дисциплінарної відповідальності згідно із законами України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Вищу раду правосуддя».

Вища рада правосуддя наголошує: йдеться не лише про безпеку суддів. Адже зняття охорони із судів Міністерством внутрішніх справ України, в першу чергу, є загрозою безпеці громадян, які відповідно до Конституції України мають право на судовий захист і безпеку яких гарантовано державою.

Переглянути фотоальбом