flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо посилення адмінвідповідальності у сфері безпеки дорожнього руху

27 вересня 2018, 17:10

27 вересня 2018 року набув чинності Закон від 21.12.17 р. № 2262-VIII, яким посилюється адмінвідповідальність за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, порушення правил зупинки, стоянки, паркування ТЗ. Відповідні зміни унесено до законодавства, зокрема:  До КУпАП: 

  • уточнюється, що адмінвідповідальність за правопорушення у зазначених сферах, зафіксовані в автоматичному режимі, в режимі фотозйомки (відеозапису), несе відповідальна особа, а саме: фізособа або керівник юрособи, за якою зареєстровано ТЗ, а якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного ТЗ, – належний користувач ТЗ, а якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юрособи, за якою зареєстрований ТЗ, – особа, яка виконує повноваження керівника такої юрособи; 
  • установлено, що в разі якщо адмінправопорушення зафіксовано в режимі фотозйомки (відеозапису), посадова особа Нацполіції або інспектор з паркування зобов’язані розмістити на лобовому склі ТЗ копію постанови або повідомлення про притягнення до адмінвідповідальності на місці вчинення правопорушення. Така постанова може бути винесена без участі особи, яка притягується до адмінвідповідальності. 

Якщо відповідальна особа, зазначена у ч. 1 ст. 142 КУпАП, або громадянин України, який ввіз у країну ТЗ, зареєстрований за її межами, сплатить 50 % розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня набрання законної сили постановою про накладення адмінстягнення за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, така постанова вважається виконаною. Так само і постанова про накладення адмінстягнення за порушення правил зупинки, стоянки та паркування ТЗ, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), вважається виконаною у разі сплати 50 % розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вчинення відповідного правопорушення. У разі несплати штрафу протягом 30 днів постанова підлягає примусовому виконанню. 

Посилюється відповідальність за порушення порядку тимчасового затримання ТЗ та їх зберігання, законодавства у сфері оплати послуг з паркування ТЗ, правил паркування ТЗ та обладнання майданчиків для платного паркування ТЗ.